Hoe stel je een liquiditeitsbegroting op?

Liquiditeitsbegroting? Hoe stelt u een liquiditeitsbegroting op? Laten we eerst maar eens uitleggen wat een liquiditeitsbegroting eigenlijk inhoudt. Kort door de bocht praten we hier over een schema met daarin de weergave van geldstromen in een bepaalde periode, meestal begroot je de liquiditeit over een boekjaar. Aan de hand van een liquiditeitsbegroting kun je je werkkapitaal / liquide middelen bepalen, dit komt neer op de hoeveelheid geld op bank, giro of in kas.

Cash is king

Voldoende geld dat je kunt gebruiken om elke maand de rekeningen te betalen, zorgt voor rust in de onderneming. Te weinig liquide middelen resulteert in herinneringen, aanmaningen én deurwaarders! Teveel liquide is zonde, omdat geld op de betaalrekening net zoveel oplevert als geld in een oude sok.

Enkel uitgaven en inkomsten, kosten en opbrengsten horen hier niet huis!

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen kosten & uitgaven en opbrengsten en inkomsten. Het grote verschil tussen kosten en uitgaven is het moment dat hierbij hoort. Denk bijvoorbeeld aan de jaarlijkse verzekeringskosten die maandelijks als uitgaven per bank incasso geïncasseerd worden. Uitgaven en inkomsten neemt u dus op in de liquiditeitsbegroting en kosten en opbrengsten horen thuis in de exploitatiebegroting of verlies en winst rekening.

Over welke periode en hoe nauwkeurig?

Normaliter worden liquiditeitsbegrotingen of te wel liquiditeitsprognoses opgesteld voor de periode van een jaar. Deze kunnen gespecificeerd worden per maand of per kwartaal. Het opstellen van de liquiditeitsbegroting over een grotere periode dan een jaar is vaak onverstandig omdat prijzen onder invloed zijn van wijzigingen. En een specifiekere indeling dan indeling per maand bijvoorbeeld per week is erg arbeidsintensief.

Rest ons nog het voorbeeld liquiditeitsbegroting

 

Liquiditeitsbegroting

Voorbeeld liquiditeitsbegroting

Written by

Balans Boekhouden bespaart tijd. Ontstaan vanuit de simpele behoefte van ondernemers, zzp'ers en freelancers om hun administratie op een prettige en efficiënte wijze te doen. Wij houden voor u de nieuwe ontwikkelingen bij betreft fiscale en administratieve zaken.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message